Uppteckning nummer NM-TNM1577

Titel: Från häxprocessernas dagar.

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

På Spångmyrholmen en fjädedels mil från Lillhärdals kyrka avrättades 1666 fem kvinnor. De blevo först halshuggna och sedan brända på bålet för trolldom och vidskepelse. Malin, hustru till en bonde i Högen och hennes tvenne döttrar, den ena Kerstin, gift med Halvar Persson från Ulvsjöarna. Denna var havande, varför avrättningen blev uppskjuten till dess hon fött barnet. Två systrar, som bägge hette Gertrud och Lill Gertrud från kyrkbyn. Ogifta Lill Gertrud gick i döden utan bekännelse endast på vittnesmälens utsago. Hon skall ha varit så vacker, att skarprättaren haft svårt för att verkställa avrättningen. En hustru Ingeborg, som var död och begraven men enligt vittnens utsago också var häxa, blev "överbevisad" att hava varit till Blåkulla i livstiden, uppgrävdes ur graven, halshöggs och brändes. En del av hennes kvarlåtenskap, som ansågs vara "besmittad", hopsamlades och brändes. En flicka från Dalarna, Biörs Anna Matsdotter, som tjänat piga i Lillhärdal och där lärt trolldom, avrättades i Dalarna. Denna flicka hade sedan hemma i Öreberg "bedragit och förfört" fyra barn med dem ridande på en ko farit till Blåkulla, varom hon överbevisades inför rätten.

Många av dessa oskyldiga offer väcka hos en rättsinnig eftervärld beundran för det hjältemod, den ståndaktighet och den förmåga de ådagalade att klart inse sina förföljares vanvett. I själva verket var den andliga mittan tillfinnandes hos vedersakarna själva. Så har väl varje tidevarv sina förvillelser, och tyvärr äro då så rättsinnige person, som domhavande å Borgsjö ting 1673, sällsynta. Det är tyvärr ofta så, att först eftervärlden skipar rätt, men då sker det också med kraft.

Ur. S.A. Palèns: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 146-147. (Källor: Rättegångshandlingar. Ullberg: Klövsjö sn.